Voorjaar 1954 … Parijs … Astor Piazzolla staat op het punt terug te keren naar Argentinië na een verblijf van een paar maanden in Frankrijk. Vlak voor zijn vertrek bezoekt hij nog een concert: een jazzoctet onder leiding van baritonsaxofonist Gerry Mulligan. Het is een openbaring voor Piazzolla.
Terug in Argentinië richt hij meteen zijn Octeto Buenos Aires op; gemodelleerd naar een jazzband, met veel ruimte voor improvisatie en met, sensationeel voor die tijd, een elektrische gitaar in de bezetting. De ontmoeting tussen deze twee muziek-giganten leidde voor het eerst tot echte versmelting van de tango en jazz.

Dit is het uitgangspunt van het nieuwe concertprogramma ‘Manhattan Tango’ van het Martin de Ruiter trio. Versmelting van tango en jazz. Met muziek van, uiteraard, Piazzolla en Mulligan, maar ook Thelonious Monk, Osvaldo Pugliese … en veel eigen composities.
Eerste gitarist van het Octeto Buenos Aires was Horacio Malvicino. Op de ‘video-pagina’ is een uitvoering door het trio te beluisteren en te bekijken van de compositie ‘Malvicino’, een ode aan deze legendarische muzikant, geschreven door Elliot Muusses. Daaronder een uitvoering van Gerry Mulligan's Rock Salt.

Martin de Ruiter-trio:
Martin de Ruiter: bandoneón, Elliot Muusses: elektrisch gitaar, Erik Winkelmann: contrabas

Dat de bandoneón niet uitsluitend voor de tango is, bewijst dit ensemble rond bandoneonist/componist Martin de Ruiter.
Na zijn studie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten richtte hij zich als accordeonist eerst op hedendaagse gecomponeerde muziek. Via theatermuziek en filmmuziek kwam hij in contact met de tango en de bandoneón. Hij speelde o.a. in Quinteto Capital Tango en speelde de solo-bandoneón in 'Maria de Buenos Aires', tango-opera van Piazzolla.
Gitarist Elliot Muusses studeerde korte tijd aan de tango-opleiding van het Rotterdams Conservatorium voor hij besloot zich toch eerst geheel aan de jazz te wijden. Hij behaalde zijn Master Degree in jazz gitaar aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij speelde in veel jazz- en tango-ensembles waaronder Trasnoche en Sexteto Canyengue.
Contrabassist Erik Winkelmann speelt sinds 1995 in het Metropole Orkest. Na zijn studie klassiek bas aan het Amsterdams Conservatorium studeerde hij nog enige tijd jazz-bas. Speelde naast alle stijlen lichte muziek ook regelmatig tango o.a. in Conjunto Nuevo en Quinteto Capital Tango.